Moja práca si vyžadovala časté cestovanie, alebo usadenie sa niekde na krátky čas. Veľmi krásne bývanie som mal v Luhačoviciach, časť Pozlovice v roku 1986. Taká perníková chalúpka, kde som bol v podnájme spolu s manželkou (v tejto chalúpke sa narodil aj starší syn) u moravskej babičky.

„Babičko“ bola skúsená bylinárka a zasvätila ma do tajných receptov liečivých rastlín. „Říkala mi, Láďo“ a všetky jej bylinné recepty som si poctivo ručne zapisoval do zošita.

„Tož ty ogare (chlapče), Láďo dobře mě poslouchej.“ Tak začínali večere, keď som sa vrátil z práce a babička plná energie mi rozprávala, koho vyliečila, a hlavne ako.

Pozlovice

V týchto dňoch začína kvitnúť púpava a každoročne robíme púpavový med. Podelím sa s Vami s receptom od moravskej babičky.

„Tož Láďo, sto kvetů, ani víc, ani míň. Kilo cukru, liter vody. Tož jednoduché. Slyšíš?“

Ešte dnes mi znejú jej výchovné, láskavé slová a to už by babička mala 120 rokov.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Skôr než začneme variť púpavový med, trochu niečo o púpave.

Púpava (Taraxacum officinale) je jedna z najznámejších a najrozšírenejších rastlín na svete. Patrí do čeľade zložkvetovitých (Asteraceae) a je považovaná za pôvodnú rastlinu v Eurasii a Afrike, ale je dnes rozšírená po celom svete. Jej jedinečný vzhľad, charakterizovaný jasnými žltými kvetmi a puchýrkovým semenným hlavičkou, robí z púpavy jednu z najľúbenejších a najľahšie rozpoznateľných rastlín.

Púpava je vytrvalá rastlina, ktorá sa prispôsobuje rôznym podmienkam prostredia a je často považovaná za „plechovku“ prírody, pretože dokáže rásť aj na nepriaznivých miestach ako sú lúky, polia, lesy, záhrady, okraje ciest a iné neporiadne plochy. Jej schopnosť rásť takmer kdekoľvek a rýchlo sa rozmnožovať je jedným z dôvodov, prečo je púpava tak rozšírená po celom svete.

Púpava je tiež známa svojimi liečivými vlastnosťami a má bohatú históriu v tradičnej medicíne. Už starovekí Egypťania, Rímani, Göralsko, Arabi, Indiáni a mnoho iných kultúr ju využívali na rôzne zdravotné problémy. Rôzne časti púpavy, vrátane koreňa, listov a kvetov, sú používané na prípravu rôznych liečivých prípravkov a bylinných čajov.

Púpava obsahuje množstvo bioaktívnych látok, ako sú flavonoidy, terpenoidy, vitamíny (najmä vitamín C) a minerály (vrátane železa, vápnika, draslíka a iných), ktoré jej poskytujú liečivé vlastnosti. Púpava je považovaná za prírodný diuretikum, ktoré môže podporovať tvorbu moču a pomáha čistiť obličky a močové cesty. Má protizápalové, antioxidačné, hepatoprotektívne, žlčopudné, imunomodulačné a iné účinky, ktoré jej umožňujú byť využívanou na rôzne zdravotné problémy.

História: Púpava sa používa v tradičnej medicíne už stáročia. Je známa pre svoje liečivé vlastnosti a používanie v rôznych kultúrach na liečenie rôznych zdravotných problémov. Rovnako sa využíva aj v tradičnej kuchyni ako zelenina, bylinka alebo zložka v rôznych receptoch.

Pôvod: Pôvod púpavy je pomerne neistý, pretože ide o rastlinu s vysokou schopnosťou šírenia a adaptácie. Predpokladá sa, že púpava je pôvodom z Európy, ale rozšírila sa po celom svete a je teraz prítomná vo väčšine kontinentov, vrátane Severnej Ameriky, Ázie, Afriky a Austrálie.

Invazívna rastlina: Púpava sa stala invazívnou rastlinou v niektorých oblastiach, najmä v Severnej Amerike a Austrálii, kde sa stala nežiaducim konkurentom pre pôvodné druhy rastlín. Jej schopnosť šírenia sa prostredníctvom vetra a jej rýchly rast ju robí ťažko ovládateľnou rastlinou, ktorá sa rýchlo šíri na nových územiach.

Využitie: Púpava sa využíva v mnohých oblastiach. Okrem tradičnej medicíny a kulinárstva je aj zdrojom potravy pre niektoré druhy hmyzu, ako sú motýle a včely. Má aj symbolický význam v niektorých kultúrach, kde je vnímaná ako symbol odvahy, silnej vôle a prírodného krásy.

Niektoré z hlavných liečivých vlastností púpavy zahŕňajú:

  1. Diuretické vlastnosti: Púpava má diuretické vlastnosti, čo znamená, že pomáha zvyšovať tvorbu moču a podporuje očistu obličiek, čo môže byť užitočné pri detoxikácii organizmu a liečbe problémov s močovými cestami.
  2. Podpora tráviaceho systému: Púpava môže podporovať tráviaci systém tým, že podporuje tvorbu žlče a trávenie, a tým môže byť prospešná pri problémoch s trávením, ako je napríklad zápcha.
  3. Antioxidantové vlastnosti: Púpava obsahuje silné antioxidanty, ako sú flavonoidy a karotenoidy, ktoré môžu pomáhať neutralizovať voľné radikály v tele a chrániť bunky pred poškodením.
  4. Podpora imunitného systému: Vitamín C obsiahnutý v púpave môže podporovať imunitný systém a chrániť organizmus pred infekciami.
  5. Podpora pečene: Púpava môže podporovať funkciu pečene tým, že podporuje jej detoxikačné vlastnosti a zlepšuje jej činnosť.

Okrem týchto vlastností sa púpava používa aj v kozmetickom priemysle a v prírodných liekoch na liečbu kožných problémov, ako sú napríklad akné, ekzémy a lupienka.

Už starovekí Egypťania, Gréci a Rimania používali púpavu na liečebné účely. Grécki lekári, ako Hippokrates, ju považovali za dôležitú rastlinu na detoxikáciu tela a liečbu tráviacich problémov. V tradičnej ľudovej medicíne bola púpava používaná na rôzne zdravotné problémy, vrátane pečeňových ochorení, žlčových kamienkov, zápchy, cukrovky, kožných problémov a iných.

Púpava sa stala populárnou aj v tradičnej čínskej medicíne, kde sa používa na podporu funkcie pečene, detoxikáciu tela a liečbu žalúdočných problémov.

V stredoveku sa púpava stala bežnou rastlinou v kláštoroch a záhradách, kde sa pestovala pre svoje liečivé vlastnosti. Ovocie, koreň a listy púpavy sa používali na prípravu rôznych bylinných prípravkov a tinktúr.

V modernej dobe sa púpava stala často považovanou za „burinu“ pre svoju schopnosť rýchlo sa rozmnožovať a šíriť sa po záhradách a poľných lúkach. Napriek tomu si púpava udržuje svoje miesto v tradičnej medicíne a prírodných liekoch po celom svete.

V súčasnosti je púpava široko používaná vo vedeckom výskume na skúmanie jej liečivých vlastností a potenciálnych zdravotných prospechov. Rôzne štúdie a výskumy sa zameriavajú na potenciálne účinky púpavy na zdravie pečene, imunitný systém, tráviaci systém, antioxidačné účinky a ďalšie oblasti zdravia.

História púpavy je bohatá a je dôkazom dlhodobého používania tejto rastliny pre jej liečivé vlastnosti a potenciálne zdravotné výhody.

……………………………………………………………………………………………………….

Ideme variť púpavový med.

Postup:

Sto kvetov púpavy vložíme do jedného litra vlažnej vody, premiešame a necháme odstáť 24 hodín.

Keramický tanierik dáme do chladničky.

Na druhý deň cez jemné sitko pretlačíme kvety. Získame jasnožltú šťavu, do ktorej pridáme kilo cukru.

Postupne jemne začíname variť sladkú šťavu až jednu hodinu. Ale.

Po 30, minútach varenia vyberieme z chladničky tanierik a zisťujeme konzistenciu šťavy. Tzn. na tanieriku by sa nám mal objaviť ideálny med. Ani hustý, ani riedky. Pri riedkom mede hrozí kvasenie, a pri hustom cukornatenie (med kryštalizuje).

Doba záruky: mám vyskúšané, aj po troch rokoch bol dobre uvarený med k nepoznaniu od pravého ročného včelieho medu.

A prečo názov článku „Rýchlejší ako včela“.

Prezradím Vám.

V stredných a severných častiach Európy, vrátane Slovenska, je zber medu zvyčajne najintenzívnejší v letných mesiacoch, najmä od júna do augusta. V tomto období kvitnú mnohé druhy kvetov, ktoré poskytujú dostatok nektáru pre včely na tvorbu medu.

Náš med z púpavy máme už v polovici apríla.

A nesmie chýbať romantický záver.

Púpava je rastlina, ktorá sa často cíti opustená a osamelá. Jej jemné biele chmýrie, ktoré kedysi tancovalo vo vetre, sú teraz ťažké a zosmutnelé. Raz bola kráľovnou lúk, no teraz sa cíti nepotrebná a nechcená. Keď sa ostatné kvety zdobia výraznými farbami a voňavými vôňami, púpava je jednoduchá a nenápadná.

Keď sa ráno prebudí, otvorí svoje okvetné lístky s plačom pozoruje, ako ju ostatné rastliny obchádzajú s nafúknutými nosmi. O výstrednom ohňostroji semienok, ktorý kedysi rozveseľoval každého, niet ani stopy. Semienka zostávajú schované vo výtrusovom vrecku, smutné a nevyužité.

No napriek tomu, púpava nezanevrie. Stále sa snaží prejaviť svoju jednoduchú krásu a prinašať radosť svojmu okoliu. Možno ju mnohí prehliadajú, no pre tých, ktorí sa zastavia a pozrú sa na ňu s láskou, je púpava stále krásna a hodná obdivu.

A tak, púpava pokračuje vo svojej osamelosti, no nezanevrie. Možno sa jedného dňa niekto zastaví, ocení jej jednoduchú krásu a púpava na chvíľu zatancuje s vetrom a rozprúdi semienka do vzduchu, aby ukázala, že aj tá najjednoduchšia kvetina môže byť krásna a zvláštna.

Každé ráno sa púpava prebúdza so slnkom a začína svoj deň plným optimizmu.

Roztiahne svoje jasné žlté okvetné lístky a začne tancovať na vetre, akoby oslavovala nový deň. Ako keby to nestačilo, púpava má ešte jedno eso v rukáve – jej hlavica je plná ľahkých a bielych chmýrov, ktoré sa nafukujú až do obrovskej veľkosti.

A tu prichádza najzábavnejšia časť – keď sa púpava rozhodne prekvapiť svojich priateľov a zábavu si užíva naplno.

Pomocou svojich špeciálnych semienok, ktoré má vo svojom výtrusovom vrecku, začne zrazu „strieľať“ svoje semienka do vzduchu!

Máte pocit, že je to ako ohňostroj – semienka sa vypúšťajú do vzduchu až na značnú výšku, a potom sa jemne rozplývajú vo vetre a krúžia okolo púpavy ako veselé maškarné konfety.

Tento divoký a veselý spektrák, ktorý sa deje každý deň na poliach a lúkach, prináša radosť nielen ľuďom, ale aj ostatným rastlinám a zvieratám.

Hoci niektorí ľudia môžu púpavu považovať za „burinu“ alebo nežiaduci druh, jej vtipné a radostné vystúpenie zaručene rozveselí každého, kto ju vidí v akcii.

A tak, púpava si užíva svoju slávu ako jedna z najveselších a najzábavnejších rastlín na svete. Jej odvaha, optimizmus a schopnosť roznášať radosť svojmu okoliu, ju robia skutočným kráľom medzi kvetmi.

Ak ju stretnete na svojej ceste, nezabudnite sa na ňu usmiať.

O tom to je.

komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *