V hudobnej oblasti sa skratka DAW najčastejšie používa ako skratka pre „Digital Audio Workstation“, čo je počítačový softvér určený pre produkciu a nahrávanie hudby. Tento softvér umožňuje nahrávať, mixovať, editovať a produkovať zvukové nahrávky pomocou počítača a zvukových kariet.

Softvérové DAW sa používajú so štandardnými osobnými počítačmi (Windows, Mac a Linux). Medzi hlavných hráčov patria

Apple Logic Pro, Avid Pro Tools, Cakewalk Sonar a Steinberg Cubase.

Existuje veľa ďalších, o ktorých budeme diskutovať, ako napríklad

Adobe Audition, Ableton Live a MOTU Digital Performer.

A existujú dokonca aj bezplatné alebo open source DAW ako

Audacity a Ardour, ktoré majú svoje silné stránky. Zoznam týchto programov a ich uprednostňovanie vždy vyvoláva diskusiu a debatu o tom, ktorý sa používa najviac a ktorý je najlepší. Tento článok sa snaží byť čo najnestrannejší, pričom je nevyhnutne súčasťou mojich skúseností a pohľadu na to, kto čo používa a prečo.

ŠTYRI TYPY

Existujú štyri hlavné typy všeobecných softvérových programových funkcií založených na hudbe, ktoré sa kedysi nachádzali v samostatných programoch, ale teraz sú zvyčajne spojené vo väčšine hlavných softvérových DAW. Tieto štyri typy sú digitálny rečový procesor, MIDI sekvencer, virtuálny nástroj a editor hudobných zápisov. Digitálny rečový procesor je jednoducho program, ktorý dokáže nahrávať, upravovať a miešať digitálne zvukové informácie. MIDI sekvencer zaznamenáva, upravuje a mieša MIDI informácie. Virtuálny nástroj je program alebo doplnok, ktorý prijíma MIDI informácie a priraďuje ich k rôznym zvukom. A hudobný notačný program umožňuje používateľovi vkladať poznámky na stránku a tlačiť hudobnú partitúru. Softvér DAW zahŕňa všetky alebo niektoré kombinácie týchto štyroch typov programov do svojho softvéru. Kombinácia všetkých týchto funkcií je to, čo robí softvérovú digitálnu audio pracovnú stanicu takým úžasným a užitočným nástrojom.

NAJOBĽÚBENEJŠÍ DAW

Existuje veľa diskusií, ktoré sa týkajú toho, ktorý DAW je najpopulárnejší a ktorý je najlepší. Mnohí povedia, že Cubase je najobľúbenejší alebo Pro Tools alebo Logic. Všetko závisí od perspektívy (koho vidíte pomocou čoho a odkiaľ sa pozeráte). Strávil som veľa času okolo profesionálnych štúdií a je zrejmé, že v nich a pre ľudí okolo nich je Pro Tools kráľom. Vyskúšal som Sonar, FL Studio a Cubase (najmä bezplatnú verziu Cubase, (ktorá sa dodáva s každým kusom výstroja ktorý si kúpite).

Vyskúšal som všetko od Pyramixu po Audacity. Nakoniec som sa zaoberal skladateľmi, ktorí inklinujú k digitálnemu interpretovi a logike.

Podľa mojich skúseností by som obsadil prvé miesto Pro Tools a tesne za ním trojcestnú remízu na druhom mieste medzi Logic, Cubase a Sonar (Cakewalk by bandlab). Digital Performer sa sotva drží na treťom mieste a Adobe Audition, Abelton Live, Reason, Studio One 6 a FL Studio sú na štvrtom mieste.

Acid, Samplitude, Reaper a hŕstka ďalších majú svojich verných nasledovníkov a open-source programy ako Audacity a Ardour vypĺňajú medzery. Existuje dokonca aj niekoľko úžasných internetových DAW, ako sú Sonic Producer, Mega Music Maker a Cyber Sequencer, ktoré sú vykonané online.

Pozrite sa na niektoré scenáre a dôverné informácie a bádajte, ktorý DAW je pre vás a vašu prácu najlepší.

komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *