„Netrápte sa nad zajtrajším dňom, lebo zajtrajšok bude mať svoje vlastné starosti. (Matúš 6:34)

Pochopenie toho, ako zvládať stres, je dôležité. Takéto metódy vám pomôžu vyrovnať sa s tlakom a zároveň vás povzbudia, aby ste zostali produktívni. Stres môže viesť k zdravotným problémom, ak sa nerieši. Robí každodenné úlohy náročnejšími a zároveň vás vyčerpáva prírodnou energiou. Keď sa cítite pod tlakom, aby ste uspokojili potreby druhých, môžete mať pocit, že ste stratili kontrolu, ale nemusí to tak byť.

Ak si počas dňa dokážete nájsť čas na plnenie povinností a pomáhať druhým, môžete si nájsť čas, aby ste si pomohli vyrovnať sa so stresom. Kľúčom k tomu, aby ste sa naučili, ako sa vyrovnať, je poznať rôzne techniky zvládania stresu, ktoré je potrebné zvážiť. Pochopenie vašich možností môže závisieť od vášho životného štýlu a osobných cieľov. Zvládanie stresu môže zahŕňať naučiť sa využívať svoj čas, prestať odkladať alebo sa sústrediť na priority. Tu sú metódy, ktoré ľudia považovali za užitočné pri zvládaní stresu.

Snažte sa o vyrovnanosť

„Lepšia je hrsť odpočinku ako dve hrste namáhavej práce a honby za vetrom. (Kazateľ 4:6)

Rozpoznajte spúšťače stresu

Jedným z najvýznamnejších prvkov riešenia stresu je pochopiť, čo ho spúšťa. Niekedy ľudia nerozpoznajú, kedy niečo spustí ich stres. Možno máte na tanieri príliš veľa úloh alebo ste pod tlakom, aby ste veci urobili určitým spôsobom. Keď rozpoznáte, čo sa skrýva za vaším stresom, vytvorte plán, ktorý vám pomôže znížiť ho alebo sa mu vyhnúť. Zvážte spôsoby, ako zefektívniť procesy alebo zmeniť priority, aby ste ich ľahšie dokončili.

Všímajte si, čomu sa vyhnúť

Môžete sa naučiť, ako znížiť stres, pochopením situácií, ktorým sa treba vyhnúť. Budete vedieť, čomu sa vyhnúť, ak budete venovať pozornosť spúšťačom stresu. Môže to byť kombinácia vecí od ľudí, miest a vecí. Keď zistíte, že sa cítite stresovaní alebo vyhorení, určte, čo môžete urobiť, aby ste sa vyhli tomu, že sa budete cítiť týmto spôsobom znova. Ak vás človek cíti stresovaný, skúste obmedziť kontakt s ním.

Hľadajte spôsoby, ako veci uľahčiť

Uľahčenie vecí môže zahŕňať hľadanie skratiek alebo vykonávanie zmien v rutine. Požiadajte o pomoc, ak potrebujete pomoc na odľahčenie pracovnej záťaže. Hľadajte spôsoby, ako lepšie využiť svoj čas. Pri stanovovaní cieľov ich udržujte realistické a uskutočniteľné. Mnohí hovoria, že multitasking považujú za užitočný, ale v niektorých prípadoch to nemusí byť také užitočné. Zvážte zameranie sa na jednu úlohu naraz, aby ste ju dokončili. Rozdeľte väčšie projekty na menšie úlohy. Vyhnite sa preplneniu rozvrhu, aby ste znížili riziko vyhorenia.

Upravte sa, aby ste získali kontrolu

Nebojte sa urobiť zmeny, ktoré vám pomôžu znovu získať kontrolu. Keď urobíte zmeny, dovolíte si prispôsobiť sa situácii. Keď čelíte stresovej situácii, pozrite sa na ňu z iného uhla. Nájdite si čas na premýšľanie o svojich možnostiach, aby ste zistili, či existuje lepší spôsob, ako veci urobiť. To tiež zmení váš postoj a očakávania, čo vám dáva pocit kontroly.

Prijmite to, čo nemôžete zmeniť

Prijmite skutočnosť, že nebudete mať stále kontrolu. Uznanie, že nemôžete niečo zmeniť, vám pomôže uvoľniť alebo pustiť zraňujúce emócie, ktoré často brzdia ľudí v tom, aby sa pohli vpred. Vyžaduje si to čas, ale stojí to za to. Skúste sa na veci pozrieť inak a zamerať sa na pozitíva. Niekedy príležitosti pochádzajú z prijatia, ktoré vám umožní učiť sa a rásť. Nestrácajte čas a energiu a snažte sa zmeniť ostatných. Osoba sa môže rozhodnúť vyjadriť negatívne správanie, ale môžete sa rozhodnúť, ako naň reagovať.

Zapojte sa do fyzickej aktivity

Fyzická aktivita môže byť to posledné, čo chcete urobiť, keď ste v strese, ale existuje veľa výhod. Fyzické aktivity sú skvelé na odbúravanie stresu a prevenciu stresu. Pravidelné cvičenie, ako je jogging, beh alebo chôdza, pomáha zmierňovať stres a zároveň povzbudzuje hormony „cítiť sa dobre“. Fyzická aktivita je zdravé rozptýlenie od negatívnych myšlienok a zároveň pomáha vášmu telu zostať vo forme. Môžete byť kreatívni a vybrať si, ako sa zapojiť do fyzickej aktivity. Môžete chodiť hore a dole po schodoch doma, jazdiť na bicykli, hrať sa s deťmi, venčiť psa alebo cvičiť s kamarátom. Aerobik, tanec a plávanie sú ďalšie nápady.

Buďte spoločenskí tým, že sa spojíte s ostatnými

Niekedy dobrý smiech alebo hĺbkový rozhovor s priateľom pomáha zmierniť stres. Môžete získať názor na svoju situáciu alebo hovoriť o tom, čo vás trápi, aby ste ju dostali z hrude. Socializácia s ľuďmi, na ktorých vám záleží, pomáha prirodzene zlepšiť vašu náladu. Je veľký problém byť s niekým, kto sa môže týkať vášho stresu. Nemusia poskytovať odpovede na to, ako niečo opraviť, ale pomáha to, keď sú dobrými poslucháčmi, aby ste sa mohli ventilovať. Ak sa chcete porozprávať s niekým mimo vášho sociálneho kruhu, zvážte terapeuta alebo poradcu, ktorý vám môže poradiť, ako zvládnuť vašu situáciu.

Urobte si čas na oddych

Zapojte sa do aktivít, ktoré vám pomôžu relaxovať. Môžete byť kreatívni, ako chcete, a zvážiť záľuby, ako je umenie, remeslá, alebo sa naučiť novú zručnosť. Čítanie je skvelý spôsob, ako si oddýchnuť. Čítanie príbehov, románov alebo dokonca článkov o zvládaní stresu s cieľom získať užitočné vedomosti je vždy plusom. Vyhradenie voľného času je dôležité pri zvládaní úzkosti a stresu. Znamená to odložiť si povinnosti bokom, aby ste si našli čas pre seba. Dáva šancu načerpať energiu a oddýchnuť si. Každý deň si môžete nájsť čas na niečo, čo vás upokojí, napríklad na catnap alebo jazdu na bicykli.

Smiech je dobrým prostriedkom na zmiernenie stresu. Zvážte čítanie komiksov v novinách alebo vyhľadajte vtipné video, ktoré si môžete na chvíľu pozrieť. V závislosti od toho, koľko času si môžete vyhradiť, zvážte pravidelné praktizovanie relaxácie prostredníctvom hlbokého dýchania, jogových strečingov alebo meditácie. Tieto aktivity pomáhajú postupne znižovať úroveň stresu, aby upokojili myseľ, telo a dušu.

Lepšie využite svoj čas

Niektorí ľudia sa vyrovnávajú s veľkým stresom, pretože si nezabezpečujú svoj čas. Niektorí meškajú, zatiaľ čo iní majú pocit, že počas dňa nie je dostatok času na to, aby sa veci dokončili. Nedostatok riadenia času vedie k nezdravému správaniu. Ľudia sa rozhodnú vynechať jedlo alebo obmedziť spánok, aby dokončili úlohy. Toto sú úlohy, ktoré by ste mali robiť, aby ste zvládli stres.

Maximálne využitie svojho času zahŕňa zaviazať sa k veciam, o ktorých viete, že ich môžete dokončiť. Keď sa zaviažete, že niečo urobíte, mali by ste si pri dodržaní termínov nechať dostatok času na dokončenie. Niekedy ľudia podceňujú, ako dlho môže dokončenie úlohy trvať. Uprednostnite svoju prácu tým, že sa najskôr zameriate na to, čo je najdôležitejšie. Niekedy môže stanovenie priorít zahŕňať výber toho, čo urobiť ako prvé na základe potrebného času.

Rozdeľte veľké úlohy na menšie kroky. Znižuje pocit ohromenia a zároveň vám pomáha udržať si kontrolu nad projektom. Úloha je zvládnuteľná a môžete sa sústrediť na jednu vec naraz bez tlaku. V prípade potreby získajte pomoc a nebojte sa o ňu požiadať. Niekedy ľudia odmietajú získať pomoc, pretože chcú všetku kontrolu. Získanie pomoci pomáha zbaviť sa stresu, ktorý nepotrebujete.

Zlepšite svoj životný štýl

Ďalším efektívnym spôsobom, ako sa naučiť, ako sa vysporiadať so stresom, je urobiť zmeny vo svojom životnom štýle. Ak si osvojíte lepšie životné návyky, bude ľahšie praktizovať spôsoby, ako obmedziť stres. Zamyslite sa nad tým, čo chcete zlepšiť, čo vám môže pomôcť dosiahnuť lepší výkon počas dňa. Zlepšenie stravovacích a spánkových návykov je začiatok. Znížte príjem kofeínu a vyhnite sa návykom, ako sú drogy a alkohol. Niekedy zlé návyky vedú k ďalším problémom, ktoré nepotrebujete. Napríklad, ak nemáte dostatok spánku, môže sa u vás vyvinúť únava. U niektorých sa tiež vyvinie nespavosť, ktorá by mohla zhoršiť váš stres. Keď uvažujete o spôsoboch, ako zlepšiť svoj životný štýl, implementujte zmeny jeden po druhom, aby ste sa prispôsobili, aby ste videli priaznivé výsledky.

Precvičujte si spôsoby, ako sa v súčasnosti upokojiť

Naučte sa spôsoby, ako rýchlo zmierniť stres, aby ste sa mohli okamžite upokojiť. Mnohé situácie spôsobujú, že úroveň stresu rýchlo stúpa, napríklad uviaznutie v premávke, hádka s manželom alebo snaha prekonať termín na konci dňa v práci. Keď je váš stres pripravený vystreliť cez strechu, musíte teraz niečo urobiť.

Hlboké dychové cvičenia zvyčajne robia trik. Zahŕňa to zhlboka sa nadýchnuť a dokonca si predstaviť niečo pokojné, ako je pláž alebo cestovateľský cieľ. Niektorí sa radi pozerajú na obľúbenú fotografiu miesta alebo veci, aby sa upokojili. Iní môžu žuť žuvačku, cítiť niečo, čo vonia dobre, alebo zapnúť rádio, aby počúvali jazz alebo niečo pozitívne.

Prevzatie zodpovednosti za váš stres zahŕňa identifikáciu toho, čo ho spôsobuje, a precvičovanie spôsobov, ako ho zmierniť. Efektívne spôsoby zvládania stresu budú najkompatibilnejšími možnosťami pre váš životný štýl a osobné ciele. Venujte čas skúmaniu rôznych spôsobov, ako dosiahnuť úľavu od stresu. Metódy záujmu by sa mali dať ľahko začleniť do rutiny.

V knihe Overcoming Stress (Ako prekonať stres) nájdete aj kapitolu, v ktorej sa hovorí, že proti stresu sa dá bojovať láskavosťou. Autor tejto knihy Dr. Tim Cantopher v nej píše, že tí, ktorí sú k druhým láskaví, sú zvyčajne zdravší a šťastnejší. Naproti tomu necitlivý či neláskavý človek je často nešťastný, pretože ľudia sa mu radšej vyhýbajú.

Stres môžeme zmierniť aj tým, že budeme láskavejší sami k sebe. Nemali by sme mať na seba príliš vysoké nároky alebo nerealistické očakávania.

Ako sa píše v časopise Journal of Health Psychology, Dr. Loren Toussaint uviedol, že „stres zdravie podkopáva a odpúšťanie ho chráni“. Okrem toho povedal, že „odpúšťať znamená vzdať sa negatívnych emócií a postoja voči človeku, ktorý sa previnil, čo umožňuje rozvíjať si voči nemu pozitívne emócie a postoj“. Z toho vyvodil, že ochota odpúšťať „môže pomôcť minimalizovať rôzne [psychické] poruchy súvisiace so stresom“.

„Najlepší začiatok“ na odbúranie stresu „je urobiť určité zmeny vo svojom životnom štýle,“ uvádza americký Národný inštitút zdravia (NIH). „Začnite jesť vyváženú, zdravú stravu, doprajte si dostatok spánku a fyzickej aktivity. Obmedzte príjem kofeínu a alkoholu a neužívajte nikotín, kokaín ani iné drogy.“ Tento inštitút tiež navrhuje, aby ste si občas vzali voľno z práce, trávili čas s rodinou alebo s priateľmi, aby ste sa naučili nejaké ručné práce alebo hrať na nejakom hudobnom nástroji.

komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *