Možno si tiež pomyslíte, keď sa pozriete na spiace domáce zvieratá:

„Snívajú, keď spia?

A ak áno, o čom?“

Všimol som si, že moja Shiba Inu niekedy trhá labkami, alebo šteká zo sna.

Slávny grécky filozof Aristoteles napísal viac ako 300 rokov pred naším letopočtom: „Zdá sa, že nielen ľudia snívajú, ale aj kone, psy a voly; áno, ovce a kozy a všetky štvornohé tvory, ktoré rodia živé mláďatá; A psy prejavujú svoje snívanie štekaním v spánku.“

Zdá sa, že Aristoteles sa nemýlil. Zistilo sa, že spánok REM, ktorý sa ukázal ako vysnívaný sprievod, sa vyskytuje u všetkých suchozemských cicavcov okrem austrálskej Echidny. Prečo má Echidna austrálsku výnimku, neviem, ale zrejme aj keby vedela rozprávať, pravdepodobne by vám o snoch veľa nepovedala. Zaujímavým výskumom zvieracích snov sa v 60. rokoch minulého storočia zaoberali dvaja francúzski vedci, Michel Jouvet a J. F. Delorme.

Možno viete, že naše svaly (okrem očí) sú paralyzované, keď spíme, takže keď sa zdá, že bežíme, v skutočnosti sa nehýbeme. Zvieratá to majú rovnakým spôsobom, takže vyššie uvedení vedci zablokovali časť mozgového kmeňa, ktorá spôsobuje paralýzu spánku u experimentálnych mačiek. Mačky potom pobehovali v spánku, lovili, správali sa agresívne, jednoducho predvádzali to, čo snívali svojím správaním. Takže vďaka tomuto výskumu vieme, že zvieratá snívajú o svojom každodennom živote – o tom, čo robia, keď sú hore.

Fyzický pohyb však nie je jediný spôsob, ako sa pozrieť do snov, a nielen do zvieracích snov. Neurológovia majú v dnešnej dobe mnoho spôsobov, ako preskúmať stav mozgu počas spánku a snívania. Môžu humánne nahliadnuť do elektrických a chemických aktivít mozgových buniek u zvierat a ľudí počas spánku. Matthew Wilson, profesor neurovedy na Massachusettskom technologickom inštitúte (MIT), a postgraduálny študent biológie Kenway Louie trénovali potkany, aby bežali na kruhovej trati. Ako odmenu dostali potkany jedlo. Vedci sledovali mozgovú aktivitu zvierat počas úlohy a počas spánku. Zatiaľ čo zviera bežalo, jeho mozog vytvoril charakteristický vzor aktívnych neurónov v hipokampe, oblasti mozgu, o ktorej je známe, že sa podieľa na tvorbe a kódovaní spomienok. Títo dvaja vedci potom skúmali viac ako 40 zaznamenaných epizód REM spánku potkanov. Asi na polovici týchto záznamov našli jedinečný podpis mozgovej aktivity, ktorý vznikol počas behu zvieraťa. Korelácia bola taká blízka, že vedci mohli zrekonštruovať, kde by bolo spiace zviera v bludisku, ak by bolo hore, a tiež ak zviera snívalo o tom, že bude bežať alebo stáť na mieste. Tieto spomienky sa hrali približne rovnakou rýchlosťou ako potkany, keď boli hore.

Biológovia z Chicagskej univerzity Amish Dave a Daniel Margoliash sa pozreli do mozgu plutiev a objavili niečo podobné. Tieto vtáky sa nerodia s melódiami svojich piesní uložených v mozgu, musia sa naučiť svoje piesne. Zistilo sa, že keď sú plutvy prebudené, určité neuróny v časti ich predného mozgu sa podieľajú na spievaní špecifických nôt. Vedci dokázali určiť na základe vzoru zapojených neurónov (na EEG je viditeľné zapojenie neurónov), ktorá nota bola spievaná a rekonštruovať celú pieseň od začiatku do konca. Neskôr, keď vtáky spali, Dave a Margoliash sa opäť pozreli na elektrickú aktivitu v tejto časti mozgu. Zapojenie neurónov nebolo úplne náhodné, neuróny boli aktivované v poriadku, akoby vták počuteľne spieval pieseň, notu za notou. Dalo by sa povedať, že plutvy cvičili svoje piesne, keď spali.

„Evolučná perspektíva naznačuje, že sny plnia všeobecnú funkciu naprieč druhmi a nevznikli zo žiadneho konkrétneho ľudského dôvodu. Rozvinuté snové charakteristiky druhu môžu zároveň súvisieť s inými aspektmi biológie tohto druhu, najmä s tým, ako vníma svet. Naše vlastné sny môžu mať dokonca špeciálne črty, ktoré ich odlišujú od snov iných cicavcov, ktoré by mohli súvisieť s kognitívnymi schopnosťami, ale rozdiely v našich snoch v porovnaní so snami iných cicavcov sú pravdepodobne malé. Bez ohľadu na vnemový obsah zvieracích snov by sme mali očakávať, že priebeh skúseností v snoch všetkých zvierat je rovnako chaotický (a niekedy sa opakuje) ako v našich vlastných snoch. Ak je to tak, môžeme len hádať, ako interpretujú tieto podivné zážitky, keď sa prebudia. Možno sú rovnako zmätení a fascinovaní ako my.

Možno sa jedného dňa naučíme komunikovať s našimi domácimi miláčikmi tak dobre, že nám povedia, o čom snívajú a či vedia, že snívajú.

komentáre

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *